សង្គម/សន្តិសុខសង្គមៈ

សូមចូលរួមផ្សព្វផ្សាយទាំងអស់គ្នា

Sunday, February 1, 2015

សារធាតុគីមី​ផលិត​កាហ្វេ​ក្លែង​ក្លាយ​ជាង​ ៣៤ ​តោន​ត្រូវ​រឹប​អូស​នៅ​ភ្នំពេញ

ភ្នំពេញៈ សារធាតុ​គីមី​សម្រាប់​ផលិត​ជា​កាហ្វេ​ក្លែងក្លាយ​ជាង​ ៣៤ តោន និង​ជនជាតិ​វៀតណាម​ចំនួន​ ៤ នាក់​ត្រូវ​សមត្ថកិច្ច​រឹប​អូស​និង​ឃាត់​ខ្លួន​នៅ​ក្នុង​ការ​បង្ក្រាប​ទី​ តាំង​សិប្បកម្ម​ផលិត​កាហ្វេ​ក្លែង​ក្លាយ​ដ៏​ធំ​មួយ​កន្លែង កាល​ពី​ម្សិល​មិញ នៅ​ភូមិ​បន្លា​ស្អិត ​សង្កាត់​ឃ្មួញ ​ខណ្ឌ​សែន​សុខ​ ក្នុង​រាជធានី​ភ្នំពេញ។ ប្រតិបត្តិការ​នេះ​ដឹក​នាំ​ដោយ​លោក​ឧត្តម​សេនីយ៍​ត្រី ឡុង ស្រេង ​អនុប្រធាន​នាយក​ដ្ឋាន​ប្រឆាំង​បទ​ល្មើស​សេដ្ឋកិច្ច​នៃ ក្រសួង​មហាផ្ទៃ ដោយ​មាន​ការ​សម្រប​សម្រួល​ពី​ព្រះ​រាជអាជ្ញា​រង​អម​សាលា​ដំបូង​រាជធានី​ ភ្នំពេញ មន្ត្រី​កាំកុង​ត្រូល​រាជធានី​ភ្នំពេញ ​និង​សហការ​ជា​មួយ​​
អាជ្ញាធរ​មូល​ដ្ឋានផង។ មន្ត្រី​អនុ​ប្រធាន​នាយក​ដ្ឋាន​ប្រឆាំង​បទ​ល្មើស​សេដ្ឋកិច្ច លោក ឡុង ស្រេង បាន​មាន​ប្រសាសន៍​ថា ដោយសារ​​មាន​ការ​សង្ស័យ សមត្ថកិច្ច​ជំនាញ​បាន​តាម​ដាន​និង​ឈាន​ទៅ​ដល់​ឆែកឆេរ​ទីតាំង​ផលិត​កាហ្វេ​ ក្លែង​ក្លាយ​មួយ​កន្លែង ហើយ​រក​ឃើញ​សារធាតុ​ផ្សំ សម្រាប់​ផលិត​កាហ្វេ​មួយ​ចំនួន ​ដូចជា សណ្តែក​សៀង​ និងពោត និង សារធាតុ​គីមី​មួយ​ចំនួន​ទៀត។ លោកបានបញ្ជាក់​ថា៖ «កាហ្វេ​ហ្នឹង ​គេ​យក​សណ្តែក​សៀង ​និង​ពោត​ ទៅ​លីង​កម្លោច​ឲ្យ​ទៅ​ជា​ធ្យូង ហើយ​លាយ​សារធាតុ​គីមី​បញ្ចូល​ដើម្បី​ឲ្យ​វា​ចេញ​ក្លិន​កាហ្វេ ​ហើយ​បាន​យក​គ្រាប់​កាហ្វេ​មួយ​ចំនួន​តូច​បំផុត​មក​លាយ​បញ្ចូល​ទៀត ​បាន​គេ​យក​ទៅ​កិន​ហើយ​វេច​ខ្ចប់»។ លោក ឡុង ស្រេង បន្ត​ថា ក្នុង​ប្រតិបត្តិ​ការ​បង្ក្រាប​នេះ​សមត្ថកិច្ច​បាន​ឃាត់​ខ្លួន​​ម្ចាស់​ទី​ តាំង​ផលិត​កាហ្វេ​ក្លែង​ក្លាយ ឈ្មោះ​ ស៊ាង ​ដារ៉ា ​អាយុ​ ៤២ ឆ្នាំ ​ជា​ជន​ជាតិ​វៀតណាម​សញ្ជាតិ​ខ្មែរ ​និង​កម្មករ​ជាតិ​វៀតណាម ៣នាក់​ទៀត​ ព្រម​ទាំង​រឹប​អូស​បាន​វត្ថុ​ធាតុ​ដើម​និង​សារធាតុ​គីមី​ជិត​ ២០ មុខ ទម្ងន់ ៣៤,៩៤១ តោន ​និង​ផលិតផល​សម្រេច​មួយ​ចំនួន​ទៀត។ សិប្បកម្មនេះ ​បាន​​ធ្វើ​អាជីវកម្ម​លួច​លាក់​អស់​ពេល ៦ ឆ្នាំ​មក​ហើយ ​មាន​ចុះ​ប័ណ្ណ​ប៉ាតង់​ឆ្នាំ​​២០១៤ ចុះ​លេខ ​០០២៧២​ នៅ​សាខា​ពន្ធដារ​ខណ្ឌ​សែន​សុខ​នៃ​អគ្គ​នាយក​ដ្ឋាន​ពន្ធដារ​ក្រសួង​ សេដ្ឋកិច្ច​និង​ហិរញ្ញវត្ថុ ដើម្បី​ធ្វើ​អាជីវកម្ម​លក់​កាហ្វេ​ជា​ឯកត្តជន។ ម៉ាក​យីហោ​កាហ្វេ​ ​ដែល​សហ​គ្រាស​នេះ​​ បាន​ផលិត​រួម​មាន​​កាហ្វេ​មេគង្គ​ ​និង​កាហ្វេ​​គ្មាន​ម៉ាក​​មួយ​​ចំនួន​ទៀត។ លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត​ លី ចេងហ៊ុយ នាយក​គ្រប់​គ្រង​គេហទំព័រ​សុខ​ភាព​កម្ពុជា បាន​មាន​ប្រសាសន៍​ថា​ ការ​ផលិត​កាហ្វេ​ក្លែង​ក្លាយ​ ដែល​មាន​លាយ​​សារធាតុ​គីមី​សម្រាប់​បំពាក់​ពណ៌ ក្លិន​ រសជាតិ ​និង​ភាព​ខាប់​ដូច​កាហ្វេ​ពិត​នោះ​នឹង​ធ្វើ​ឲ្យ​ប៉ះ​ពាល់​ដល់​សុខ​ភាព​អ្នក​ ទទួល​ទាន​ដូចជា ធ្វើ​ឲ្យ​មាន​ជាតិ​ពុល​ក្នុង​សរីរាង្គ ហើយ​បើ​ធ្ងន់ធ្ងរ​អាច​​នឹង​ធ្វើ​ឲ្យ​កើត​ជំងឺ​មហារីក។ លោកថ្លែង​ថា៖ «វា​អាស្រ័យ​ទៅ​លើ​សារ​ធាតុគីមី​ដែល​គេ​ប្រើ តើ​គេ​ដាក់​ម៉្សៅ​កំហាប់​នោះ​​ប៉ុន្មាន​ភាគ​រយ? ​និង​ការ​បំពាក់ពណ៌ ​ក្លិន ​និង​រស​ជាតិ ​អ៊ី​ចឹង​ការ​ដាក់​លាយ​គ្រឿង​ផ្សំ​សារ​ធាតុ​គីមី​ឲ្យ​ដូច​ទៅ​នឹង​កាហ្វេ​ពិត ​នោះ វា​អាច​បង្ក​ទៅ​ជា​ជំងឺ​មហារីក ដោយ​យើង​មិន​ដឹង​ថា សារធាតុ​គីមី​ទាំង​នោះ​វា​ទៅ​ទុំ​នៅ​សរីរាង្គ​ណា​មួយ​ទេ ​អ៊ី​ចឹង​យើ​ងពិបាក​នឹង​សន្និដ្ឋាន​ថា មហារីក​ផ្នែក​ណា​មួយ​នៃ​​សរី​រាង្គ​»។ គួរ​បញ្ជាក់​ថា ​នេះ​ជា​លើក​ទី​១ ​នៅ​ដើម​ឆ្នាំ ២០១៥​នេះ​ ដែល​សមត្ថកិច្ច​បាន​ឆ្មក់​បង្ក្រាប​ទី​តាំង ​លួច​ផលិត​កាហ្វេ​ក្លែង​ក្លាយ​ដ៏​ធំ ​ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​ប៉ះ​ពាល់​ដល់​សុខភាព​អ្នក​ទទួល​ទាន​​នេះ៕
ប្រភពៈភ្នំពេញប៉ុស្តិ៍http://www.postkhmer.com



មន្ត្រី​ប៉ូលិស​​សេដ្ឋកិច្ច​​ពិនិត្យ​ផលិតផល​កាហ្វេ​ក្លែង​ក្លាយ​​​។ រូប សហ​ការី

No comments:

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

អត្ថបទចៃដន្យ