ភ្នំពេញៈ
សារធាតុគីមីសម្រាប់ផលិតជាកាហ្វេក្លែងក្លាយជាង ៣៤ តោន
និងជនជាតិវៀតណាមចំនួន ៤
នាក់ត្រូវសមត្ថកិច្ចរឹបអូសនិងឃាត់ខ្លួននៅក្នុងការបង្ក្រាបទី
តាំងសិប្បកម្មផលិតកាហ្វេក្លែងក្លាយដ៏ធំមួយកន្លែង កាលពីម្សិលមិញ
នៅភូមិបន្លាស្អិត សង្កាត់ឃ្មួញ ខណ្ឌសែនសុខ
ក្នុងរាជធានីភ្នំពេញ។
ប្រតិបត្តិការនេះដឹកនាំដោយលោកឧត្តមសេនីយ៍ត្រី ឡុង ស្រេង
អនុប្រធាននាយកដ្ឋានប្រឆាំងបទល្មើសសេដ្ឋកិច្ចនៃ ក្រសួងមហាផ្ទៃ
ដោយមានការសម្របសម្រួលពីព្រះរាជអាជ្ញារងអមសាលាដំបូងរាជធានី
ភ្នំពេញ មន្ត្រីកាំកុងត្រូលរាជធានីភ្នំពេញ
និងសហការជាមួយ
អាជ្ញាធរមូលដ្ឋានផង។
មន្ត្រីអនុប្រធាននាយកដ្ឋានប្រឆាំងបទល្មើសសេដ្ឋកិច្ច លោក ឡុង
ស្រេង បានមានប្រសាសន៍ថា ដោយសារមានការសង្ស័យ
សមត្ថកិច្ចជំនាញបានតាមដាននិងឈានទៅដល់ឆែកឆេរទីតាំងផលិតកាហ្វេ
ក្លែងក្លាយមួយកន្លែង ហើយរកឃើញសារធាតុផ្សំ
សម្រាប់ផលិតកាហ្វេមួយចំនួន ដូចជា សណ្តែកសៀង និងពោត និង
សារធាតុគីមីមួយចំនួនទៀត។
លោកបានបញ្ជាក់ថា៖ «កាហ្វេហ្នឹង គេយកសណ្តែកសៀង និងពោត
ទៅលីងកម្លោចឲ្យទៅជាធ្យូង
ហើយលាយសារធាតុគីមីបញ្ចូលដើម្បីឲ្យវាចេញក្លិនកាហ្វេ
ហើយបានយកគ្រាប់កាហ្វេមួយចំនួនតូចបំផុតមកលាយបញ្ចូលទៀត
បានគេយកទៅកិនហើយវេចខ្ចប់»។
លោក ឡុង ស្រេង បន្តថា
ក្នុងប្រតិបត្តិការបង្ក្រាបនេះសមត្ថកិច្ចបានឃាត់ខ្លួនម្ចាស់ទី
តាំងផលិតកាហ្វេក្លែងក្លាយ ឈ្មោះ ស៊ាង ដារ៉ា អាយុ ៤២ ឆ្នាំ
ជាជនជាតិវៀតណាមសញ្ជាតិខ្មែរ និងកម្មករជាតិវៀតណាម ៣នាក់ទៀត
ព្រមទាំងរឹបអូសបានវត្ថុធាតុដើមនិងសារធាតុគីមីជិត ២០ មុខ ទម្ងន់
៣៤,៩៤១ តោន និងផលិតផលសម្រេចមួយចំនួនទៀត។
សិប្បកម្មនេះ បានធ្វើអាជីវកម្មលួចលាក់អស់ពេល ៦ ឆ្នាំមកហើយ
មានចុះប័ណ្ណប៉ាតង់ឆ្នាំ២០១៤ ចុះលេខ ០០២៧២
នៅសាខាពន្ធដារខណ្ឌសែនសុខនៃអគ្គនាយកដ្ឋានពន្ធដារក្រសួង
សេដ្ឋកិច្ចនិងហិរញ្ញវត្ថុ ដើម្បីធ្វើអាជីវកម្មលក់កាហ្វេជាឯកត្តជន។
ម៉ាកយីហោកាហ្វេ ដែលសហគ្រាសនេះ បានផលិតរួមមានកាហ្វេមេគង្គ
និងកាហ្វេគ្មានម៉ាកមួយចំនួនទៀត។
លោកវេជ្ជបណ្ឌិត លី ចេងហ៊ុយ នាយកគ្រប់គ្រងគេហទំព័រសុខភាពកម្ពុជា
បានមានប្រសាសន៍ថា ការផលិតកាហ្វេក្លែងក្លាយ
ដែលមានលាយសារធាតុគីមីសម្រាប់បំពាក់ពណ៌ ក្លិន រសជាតិ
និងភាពខាប់ដូចកាហ្វេពិតនោះនឹងធ្វើឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នក
ទទួលទានដូចជា ធ្វើឲ្យមានជាតិពុលក្នុងសរីរាង្គ
ហើយបើធ្ងន់ធ្ងរអាចនឹងធ្វើឲ្យកើតជំងឺមហារីក។
លោកថ្លែងថា៖ «វាអាស្រ័យទៅលើសារធាតុគីមីដែលគេប្រើ
តើគេដាក់ម៉្សៅកំហាប់នោះប៉ុន្មានភាគរយ? និងការបំពាក់ពណ៌ ក្លិន
និងរសជាតិ
អ៊ីចឹងការដាក់លាយគ្រឿងផ្សំសារធាតុគីមីឲ្យដូចទៅនឹងកាហ្វេពិត
នោះ វាអាចបង្កទៅជាជំងឺមហារីក ដោយយើងមិនដឹងថា
សារធាតុគីមីទាំងនោះវាទៅទុំនៅសរីរាង្គណាមួយទេ
អ៊ីចឹងយើងពិបាកនឹងសន្និដ្ឋានថា
មហារីកផ្នែកណាមួយនៃសរីរាង្គ»។
គួរបញ្ជាក់ថា នេះជាលើកទី១ នៅដើមឆ្នាំ ២០១៥នេះ
ដែលសមត្ថកិច្ចបានឆ្មក់បង្ក្រាបទីតាំង
លួចផលិតកាហ្វេក្លែងក្លាយដ៏ធំ
ដែលធ្វើឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកទទួលទាននេះ៕
ប្រភពៈភ្នំពេញប៉ុស្តិ៍http://www.postkhmer.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment